пʼятницю, 28 жовтня 2011 р.

Молодь і шкідливі звички

Нещодавно відбулося чергове засідання клубу за інтересами «Контакт», який діє  на базі центральної районної бібліотеки. На засіданні були присутні учні 11-х класів Чорнобаївської гімназії разом зі своїми класними керівниками – Низенко О.І. та Піддубною Л.М. Вже стало традицією, що юні учасники клубу самі обирають тему засідання, яка їх найбільше цікавить. Цього разу розглядалась проблема: «Нешкідливе пиво, або з чого починається дитячий алкоголізм». І це не дивно, адже Україна займає перше місце в Європі по розповсюдженню підліткового алкоголізму.
Цього разу на засідання клубу були запрошені Кретова Надія Григорівна – лікар-нарколог ЦРЛ та Шаповал Світлана Станіславівна – начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації.
Головний бібліотекар районної бібліотеки Кулик А.Б. у вступному слові розповіла про  занепокоєність підвищенням в останні роки споживання молоддю слабоалкогольних напоїв, яку висловлюють не тільки громадські організації, а і науковці, медики, соціологи. Типовим і дуже розповсюдженим представником слабоалкогольних напоїв, які найохотніше споживає молодь, є пиво. Розповідь супроводжувалась слайдопоказом «Таке приємне «нешкідливе» пиво?» та прерглядо літератури: «Обережно – підлітковий алкоголізм».
Про вживання пива та його дію на дитячий організм розповіла лікар-нарколог Кретова Надія Григорівна. Вона наголосила на тому, що систематичне вживання пива може викликати алкоголізм так само як вино, горілка, коньяк ("пивний алкоголізм"). Пивний алкоголізм розвивається за законами звичайного алкоголізму.
Світлана Станіславівна Шаповал свою бесіду побудувала на тому, щоб молодь не велася на рекламу алкоголю, яка лунає з телевізорів, а  вчилась відрізняти добре від поганого. Замість того, щоб шкодити своєму здоров’ю навпаки зміцняла його, зокрема займаючись спортом.