середу, 23 листопада 2011 р.

Сільські бібліотеки в Інтернет-мережі: знайомимось, ділимось досвідом, плануємо на майбутнє

11 листопада  під час районної виїзної наради-семінару працівники закладів культури ознайомились з діяльністю бібліотек сіл Малі та Великі Канівці, Ревбинці та Лихоліти,  в яких  вже понад рік за грантом програми «Бібліоміст» діють пункти безкоштовного доступу до Інтернет-мережі.
Для більшості бібліотечних працівників району це все нове і недоступне. Та  7 сільських бібліотек району (Великоканівецька, Іркліївська, Малобуріська, Красенівська, Лихолітська, Ревбинська та Хрестителівська)  вже мають  хороший досвід  надання в бібліотеці нових послуг. Дуже приємне враження в бібліотекарів залишилось після  відвідин Лихолітської сільської бібліотеки, що зустріла гостей справжнім теплом, ще з минулого року в ній проведено електроопалення, зроблено належний косметичний ремонт.
«Сучасні технології популяризації знань, книги та інформації» - за такою темою  в Ревбинській  сільській бібліотеці відбувся семінар-практикум бібліотечних працівників  району. Впровадження інформаційних технологій в діяльність сільської бібліотеки є досить актуальним питанням сьогодення, тож бібліотекарям цікаво було ознайомитись з можливостями Інтернету для повного та якісного задоволення інформаційних потреб сучасних користувачів. 
З цікавістю бібліотекарі слухали виступ начальника відділу культури РДА Тамари Василівни Черкас про перспективи розширення мережі бібліотек з підключенням до Інтернет-мережі.  Всього по сільських бібліотеках-філіалах  налічується 24 комп’ютери та  16 одиниць копіювально-множильної техніки. 9  бібліотек мають доступ до Інтернету (в 2011 році до всесвітньої мережі приєдналися Богодухівська  та Великобурімська сільські бібліотеки), нове комп’ютерне обладнання  придбане для Васютинської, Тимченківської, Крутьківської, Мельниківської сільських бібліотек. 
Перспективи впровадження Інтернет-технологій до сільських бібліотек  висвітлив   регіональний представник програми «Бібліоміст» у Черкаській області Юрій Володимирович Миргород.
Працівниками районної бібліотеки проведено консультацію «Практичний  Інтернет для бібліотечних працівників», інформаційний огляд новинок періодичних видань та показовий масовий захід – краєзнавчу слайдо-подорож «Серпанками легенькими, казками та легендами повито рідний край», підготовлений з використанням веб-матеріалів та краєзнавчих документів бібліотек району. 
«Бібліотечний калейдоскоп» містив інформацію бібліотекарів Красенівської, Хрестителівської, Лихолітської та Великоканівецької сільських бібліотек, учасників проекту «Бібліоміст» про  впровадження нових бібліотечних послуг з підключенням до Інтернету, їх особистий досвід  використання Інтернету в професійній діяльності, проблеми та побажання щодо покращення бібліотечного обслуговування.  Лаконічно  і найповніше відобразила діяльність своєї бібліотеки Наталія Михайлівна Лещенко, завідувачка Лихолітською  СБФ: «Якнайкраще  характеризує бібліотеку те, що до вечора в сільській бібліотеці купа портфелів і одягу, а біля комп’ютерів – зацікавлені діти. І коли по мобільному батьки запитують: «Ти де?», то чують у відповідь «Я в бібліотеці». І, насамперед, приємно це чути бібліотекарю: відчувається, що  сільська бібліотека  стала сьогодні  актуальним і загальнодоступним інформаційним і дозвілевим  закладом для жителів територіальної громади. Часто тепер і літні жителі заглядають до бібліотеки, навчаються користуватись комп’ютером, вишукують в Інтернеті цікаві матеріли.
  Приємно, що сьогодні  сільський житель може безкоштовно знайти в Інтернеті необхідну інформацію, поспілкуватись з рідними по Скайпу, скористатись електронною поштою, дистанційно навчатись, познайомитись в соціальних мережах, переглянути новини з онлайн-періодики». 
Інтернет також став  помічником в роботі для бібліотечних працівників, адже з’явилась можливість ознайомитись з досвідом провідних бібліотек України та закордону, використати його в практиці. 
Підсумовуючи сказане, можна з впевненістю вважати, що Інтернет відкриває двері не тільки в безмежний світ інформації, але й в саму бібліотеку, яка є сьогодні сучасним інформаційним публічним закладом. І велика заслуга в цьому  керівників місцевих територіальних громад, бо саме  їх підтримка  та активне сприяння комп’ютеризації і впровадженню інформаційних технологій допомагає зробити сільську бібліотеку сучасною, затребуваною, цікавою.   
Насамкінець  хочеться від усіх бібліотечних працівників району щиро подякувати керівнику СТОВ ім. Щорса Лихошерсту Ю. В. та сільському голові Галушці В. Ф. за гостинність та теплий прийом.

на фото: перед бібліотекарями виступає 
регіональний представник програми «Бібліоміст» у Черкаській області Ю.В. Миргород


Валентина Олійник,
зав. методично-інформаційним відділом  ЦРБ