четвер, 19 квітня 2012 р.

"Немає такої рівності, як на підводному човні..."


19 березня українські військові моряки-підводники відзначили своє професійне свято, вшановуючи ветеранів підводного флоту, пригадуючи славні сторінки, написані в роки Великої Вітчизняної війни та повоєнний період уславленими героями-підводниками.  Цю зустріч моряки-підводники Чорнобаївщини  мріяли здійснити уже давно, та зробити це з’явився шанс лише цьогоріч.  А приймати  таких поважних гостей випала честь Чорнобаївській районній бібліотеці. 

До цього часу ми навіть не здогадувалися, що в кожному населеному пункті нашого району є один, два, а то і більше військових моряків, що в різний час відбували службу на підводних човнах. 
Лише сьогодні моряки-підводники різних поколінь познайомилися. Їх назвали поіменно і зустріли оплесками.  Зі сльозами на очах, міцно тримаючись за руки, усі вони заспівали як один «…корда усталая подлодка из глубины идет домой». 
 

До вітального запросили  капітана ІІ рангу А. П. Голосуна, своїми спогадами про службу ділилися В. А. Грошев,  та М. Й. Матюшенко. З усмішкою і щирими поздоровленнями звернулася до винуватців свята начальник відділу культури і туризму РДА Т. В. Черкас. 


Ведучі свята ознайомили усіх з історією винайдення і конструювання підводних човнів та їх трансформації у часі. Тривожною була розповідь про найбільші катастрофи на підводних суднах. Хвилина мовчання зворушливо торкнулася кожного моряка-підводника. А пісня, автором якої є І. В. Олійник, очевидець Біскайської трагедії, змусила кожного моряка поринути у тривожні спогади минулого…



На зустрічі також було створено організаційний комітет та узаконено спілку моряків-підводників Чорнобаївщини. 
«Немає такої рівності, як на підводному човні…» - так стверджують моряки-підводники, але ніхто з них не пошкодував про роки, проведені під водою.  
Веселі, емоційні моряки щиро подякували працівникам бібліотеки за змістовний і емоційний захід. Та й самі бібліотекарі надовго запам’ятали зустріч з цими відважними чоловіками.