понеділок, 8 жовтня 2012 р.

Поклик душі



Споконвіку чорнобаївська земля дарувала світові чудових людей, руки і праця яких гідні пошани і поваги. Вони ніколи не дозволяють собі відпочивати, не намагаються «зірвати» бурю оплесків. Вони просто знають свою справу! Вони просто працюють! Чесно! Напружено! Гідно!
Саме таким є Герой України, заслужений працівник сільського господарства України, почесний член української академії аграрних наук, директор товариства «Агрофірма «Маяк» Васильченко Микола Семенович.
А народився він у мальовничому селі Франківка Чорнобаївського району, де і провів дитячі роки. Тут плідно господарювали його дід та батько, які і прищепили йому любов до рідної землі.   
Доля закинула Миколу Семеновича до с. Піщаного Золотоніського району, де і господарює він уже більше тридцяти років. Про сьогоднішні здобутки агрофірми «Маяк» написано і переписано в пресі багато. Але майже всюди повторяється висновок: у Піщаному господарюють на сучасному рівні.
Щоб показати це, Микола Семенович, привітно зустрічає численних гостей, і високих, і не дуже, запрошує їх на виробництво. Нещодавно такими гостями стали працівники Чорнобаївської районної бібліотеки та учасники клубу ветеранів війни і праці «Зустріч» відділення соціально-побутової адаптації населення, який діє при бібліотеці.
 В'їжджаючи в село, відразу помічаємо турботливу руку господаря. Ідеальна чистота вулиць, охайні будівлі, адже Микола Семенович дбає не лише про своє господарство, а і про школу, будинок культури, музей. Зустрічають тут гостей за давньою українською традицією – хлібом-сіллю на вишитім рушнику. Далі - екскурсія до музею, де пам’ятають історію села та свято шанують його героїв.  Після цього їдемо до господарства. І як приємно, що його показав нам сам Микола Семенович, розповів  про свої досягнення, а вони, дійсно, великі. Вразили учасників клубу ідеальна чистота на фермах, «дитячі садочки» для телят, автоматизовані та комп'ютеризовані доїльні зали для корів, комбікормовий завод, сучасний відгодівельний комплекс для свиней, великий  цех для переробки м'яса.  А головне – працівники господарства, які люблять  свою працю, дбайливо ставляться до тварин. Прикладом для них є керівник – відповідальний, строгий і, водночас чуйний та уважний. Відразу помітно, що в цьому господарстві поважають людину праці, адже без неї не було б хліба на столі.  А він потрібен кожному.
Завершилась екскурсія святковим концертом, який підготували місцеві аматори сцени для нашої делегації.
Ми щиро вдячні Миколі Семеновичу, а також всім жителям села Піщане за теплий і дружній прийом.  
І як добре, що про цей трудовий колектив та його талановитого керманича нещодавно з’явилася цікава книга-розповідь, яку написала черкаська журналістка Ніна Жук.  Презентація цієї книги вже відбулася у рідному селі Миколи Семеновича Франківці. Багато гарних слів, ностальгічних спогадів прозвучало на зустрічі Героя України з односельцями. Приємно, що його пам’ятають і поважають на батьківщині. І ми гордимося тим, що за Чорнобаївську землю тримається корінням величний рід Васильченків.