понеділок, 23 грудня 2013 р.

Образ Кобзаря у творчості поетів Черкащини

«Чарівна наша черкаська сторона! Поміж зеленими берегами поважно плине  сивий Дніпро.  Широкополі  лани простяглися геть до горизонту. Дрімають старі  гаї. Древній Суботів перегукується із славетною Канівською горою. Край Богдана і Тараса. Край талановитих, щедрих і красивих душею людей…». Так розпочала свою розповідь Віта Григорівна Бреус, бібліотекар районної  бібліотеки для дітей.
   Її уважно слухали гімназисти, учні шостих класів. Далі вони почули оповідь про створення Черкаської обласної письменницької організації, про її перших очільників, переглянули   на слайдах портрети письменників-черкащан.
   Потім дізналися, що за видатні літературні здобутки митці Черкащини нагороджуються премією ім. В. Симоненка «Берег надії». Підсумки цього конкурсу щорічно підводяться у січневі дні, коли народився В. Симоненко. А є ще й премія ім. В. Симоненка Національної спілки письменників, заснована у 1982 році.
   Видатні дослідницькі роботи нагороджуються краєзнавчою премією імені Максимовича.
Далі йшла розповідь про Миколу Негоду та про його твори: «Очі Шевченка», «Уклін Тарасу», «Явори». Звучали натхненні рядки, сповнені вдячності народному трибуну.
   Дізналися шестикласники і про поета з Лисянки Володимира Даника, про його поезію «Іду вклонитися Тарасу».
   Не можна оминути і «Шевченкіани» В. І. Пахаренка – професора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серед його численних робіт помітно виділяються книги: «Незбагненний апостол», «Шкільне шевченкознавство». (Учні познайомилися із цими книгами).
   Потім на крилах уяви перенеслися діти на рідну Чорнобаївщину. Познайомилися із поезіями про Тараса Шевченка таких поетів-земляків: Василя Приза, Ніни Гусак, Віри Тараненко.
   З розумінням поезії і з щирими почуттями прочитали поезії про Тараса Шевченка Дикий Максим, Батуріна Олександра, Пономаренко Єлизавета.
   Були відкриті і нові обдарування. Свої вірші подарувала однокласникам Вікторія Гилім. Перші поетичні спроби робить і Ярослав Гурин.
   Цікавим, пізнавальним і досить актуальним був цей захід, адже у ювілейний рік великого Кобзаря варто звернути увагу на  його образ в літературі письменників Черкащини.