середу, 13 травня 2015 р.

Третє десятиліття після Чорнобиля



          Вже 29 гірких літ ми живемо у післячорнобильській ері, під знаком зловісної зірки, у чорному болі. Мирний атом в одну ніч став лютим ворогом, невидимими променями забираючи людські життя. 
           Тож цій даті і був приурочений відео-урок: «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі», який пройшов у приміщенні районної бібліотеки для учнів старших класів гімназії.
          Бібліотекарі Віта Григорівна Бреус та Валентина Петрівна Горбенко розповіли присутнім про чорний квітневий день, коли стався вибух на 4-ому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, про подвиги ліквідаторів-чорнобильців, про гіркі наслідки катастрофи для всього людства.
       На цю зустріч були запрошені очевидці тих подій: голова районної спілки «Союз Чорнобиль» Микола Миколайович Ландяк та ліквідатор аварії на АЕС Андрій Андрійович Неймет. 
          Вони детальніше ознайомили присутніх про ті страшні події 1986 року, розповіли учням про умови, в яких їм довелося працювати та привернули увагу молоді до висвітлення проблем, пов’язаних з трагічними наслідками катастрофи, зокрема про вплив «невидимого ворога» - радіації, щоб присутні краще зуміли осмислити уроки трагедії у всіх сферах життя, не дати світові можливості забути ці уроки, стати застереженням наступним поколінням, Юні читачі уважно слухали розповідь про найжахливішу катастрофу людства, щоб винести з неї уроки відповідальності за своє майбутнє, вшанували всіх загиблих на Чорнобильській АЕС хвилиною мовчання, мали змогу переглянути кадр документального фільму «Вибух на ЧАЕС», а також переглянули книжкову виставку: «Під чорним крилом біди», оформлену працівниками бібліотеки.
          Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Ще довго, будемо відчувати на собі наслідки, ще довго чутимемо її дзвони, які лунатимуть за тими, кого вже немає…