понеділок, 23 листопада 2015 р.

Трудові правовідносини з неповнолітніми

 23 листопада 2015 року в приміщенні читальної зали Чорнобаївської ЦРБ було проведено засідання клубу «Контакт» на тему: «Трудові правовідносини з неповнолітніми», на якому були присутні учні 10-11 класів Чорнобаївської гімназії з класними керівниками Л.В.Сорокопуд, Л.В.Вільчинською та В.Г.Копицею.
Останнім часом спостерігається тенденція до зростання кількості юнаків та дівчат, які, почуваючись дорослими, намагаються реалізувати своє бажання працювати і отримувати гідну оплату праці. Водночас і роботодавці охочіше приймають на роботу неповнолітніх, оскільки підлітки, будучи законодавчо необізнаними, погоджуються на запропоновану винагороду за свою працю.

Отже, неповнолітнім, перш ніж розпочати пошуки роботи, треба ознайомитися з положеннями Кодексу законів про працю України (КзпП) та деякими іншими нормативно-правовими актами, якими регулюються трудові правовідносини з ними.

На цей захід ми запросили головного спеціаліста районного управління юстиції Полянського Віталія Валентиновича, який ознайомив підлітків із умовами прийняття на роботу осіб, які ще не досягли 18 років, обмеження щодо застосування праці неповнолітніх. А працівник ЦРБ – гол.бібліотекар А.Б.Кулик доповнила розповідь про, пільги та гарантії, підстави та порядок звільнення. Проведення засідання поєднувалося із слайдо-переглядом та представленою в читальному залі виставкою-пошук: «Куди піти працювати?».