середу, 11 листопада 2015 р.

Золота повінь українського слова


9 листопада 2015 року в приміщенні читальної зали Чорнобаївської ЦРБ до Дня української писемності та мови було проведено годину пізнання на тему: «Золота повінь українського слова», на якому були присутні учні старших класів Чорнобаївської гімназії з класними керівниками.

Працівники ЦРБ – гол.бібліотекар А.Б.Кулик, зав.від.обслуговування В.П.Горбенко підготували розповідь про багатолітній тернистий шлях рідного слова і його безсмертних творців.


Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Корені українського слова проросли з найдавніших діалектів правослов’янських племен, рясними пагонами розвинулися в часи Давньоруської держави. Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.

Словесність — початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою. Адже, слово до слова — зложиться мова!..

Мова — це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об'єднаних в єдине ціле — народ.

Мова – це великий дар. І в кожного народу вона своя. Наш народ створював мову віками. Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав: «Мова – це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова – багатий духовний світ, розвинуте почуття краси слова – велика моральна культура...»

Учні взяли участь у вікторині: «Знавці рідної мови», де пригадали історію виникнення писемності та мови.

Проведення засідання поєднувалося із відео-переглядом: «Світлиця слова у безмежжі часу» та представленою в читальному залі викладкою: «Із мови починається наш рід ».