понеділок, 14 грудня 2015 р.

У пошуках „слова та правди і волі…

Є люди, яких доля щедро наділяє талантами, вірними, щирими друзями, коханою дружиною, дітьми. якими можна пишатися, а головне – дає мету, що світить їм яскравою зіркою впродовж усього життя і якій вони служать до останнього подиху. До цієї когорти належить наш славний земляк Михайло Старицький, ім’я якого, навічно вписане в золотий реєстр української культури. Він увійшов в історію як поет і драматург, прозаїк і перекладач, організатор театральної справи — режисер, актор, керівник театральних труп, активний громадський діяч.

14 грудня минуло 175-років від дня народження Михайла Старицького. З нагоди цієї знаменної дати працівники Чорнобаївської центральної районної бібліотеки спільно із учнями та вчителями ЗОШ №2 підготували літературно-музичну композицію «У пошуках „слова та правди і волі…” .

Бібліотекарі ЦРБ С. Горбата та В. Квітка познайомили присутніх в актовій залі учнів із життєвим та творчим шляхом письменника, з його поетичною та драматичною творчістю, адже Михайло Старицький належить до тих постатей в історії вітчизняної культури, які викликають подив і шану розмаїттям таланту.

Донині полонить українців своєю мелодикою й чарівністю його поезія «Виклик», більше відома за її першим рядком «Ніч яка, Господи, місячна, зоряна…». Присутні на заході мали змогу подивитись відеозапис та прослухати цю пісню у виконанні Дмитра Гнатюка. А самі учні своєю творчістю теж долучилися до проведення заходу. У виконанні Куберської Аліни та Євич Віки прозвучали пісні про Україну, яку так любив і для якої творив наш славний земляк. А ще звучали поетичні твори Михайла Старицького «До України», «До молоді», які декламували зі сцени Винник Олександр та Євич Віка. Слайдопоказ, яким супроводжувалась літературно-музична композиція дав змогу присутнім познайомитись із світлинами на яких відображені миттєвості життя письменника та його рідних і близьких.