середу, 27 квітня 2016 р.

Чорнобиль. Чорна хмара. Чорний біль


«Чорнобиль. Чорна хмара. Чорний біль». Саме під такою назвою 25 квітня в районній бібліотеці відбувся вечір – спогад для учнів старшокласників місцевої гімназії.

Ведучі бібліотекарі А. Кулик та В. Горбенко розповіли про трагічні Чорнобильські дні. 26 квітня 1986 року світ вразила одна з найстрашніших техногенних катастроф – аварія на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. З того трагічного дня минуло вже три десятиліття. Пішли тисячі людей, які допомагали у ліквідації наслідків вибуху…

Чорнобиль… Мертва зона… Сьогодні такі слова гірким болем відлунюються у наших серцях. Заростають деревами, кущами, травою опромінені села. Вони порожні, мертві. Поступово руйнуються хати. Разом із ними руйнуються, зникають неповторні цінності поліської давнини. Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з – під контролю. Чорнобиль – це рана, з якою Україні доведеться жити ще довгий час.

На захід був запрошений голова районної спілки «Союз Чорнобиль України» Микола Миколайович Ландяк , який ознайомив присутніх про ті страшні події 1986 року, розповів учням про умови, в яких довелося працювати та привернув увагу молоді до висвітлення проблем, пов’язаних з трагічними наслідками катастрофи, зокрема про вплив «невидимого ворога» - радіації, щоб присутні краще зуміли осмислити уроки трагедії у всіх сферах життя, не дати світові можливості забути ці уроки, наштовхнув нас осмислити та усвідомити масштаби трагічних подій, розбудив почуття відповідальності перед наступним поколінням, закликав любити і поважати людей, які віддали своє життя в ім’я майбутнього життя людства. Хвилиною мовчання присутні віддали данину тим, хто втратив життя внаслідок чорнобильської трагедії.

Велике враження на присутніх справили мультимедійна презентація: «Чорнобиль – скорбота пам’яті людської» та відеоматеріали з цієї тематики, які супроводжували розповідь ведучих вечора. В читальній залі оформлено книжкова виставка – репортаж: «Чорнобиль – біль і сльози України». Ми маємо пам’ятати уроки Чорнобиля. Пам’ятати про минуле, отямитися, задуматися, зробити висновки, щоб це минуле не повернулося ніколи.