середу, 17 серпня 2016 р.

Свято Маковія в Малоканівецькій сільській бібліотеці



Вже традиційним стало відзначення свята Маковія у Малоканівецькій сільській бібліотеці для жителів громади. Цьогоріч воно поєдналось із засіданням літературної вітальні «Журавка» для ветеранів на тему «Малі Канівці і Журавлине – села-побратими». В бібліотеці до уваги присутніх представлено книжкові виставки «У цім краю, де серця рідна пристань» та «Наші обереги».



Бібліотекар Ніна Іванівна Савченко розповіла про тісні узи, що історично поєднують життя двох сіл та долі їх мешканців. Гості з цікавістю ознайомились із історією створення комуни, а пізніше артілі «Жовтневий Промінь» (нині с. Журавлине), яка протягом 20 років входила до складу Малоканівецької сільської ради. Бібліотекар с. Журавлене Катерина Іванівна Боровська познайомила з багатьма фактами та історичними подіями життя комуни, їх стилем життя, розповіла про родини малоканівчан, які працювали там. Робота в артілі з гарячим харчуванням допомогла пережити важкі роки голодомору багатьом малоканівчанам. 

  



Голова ради ветеранів Григорій Миколайович Нештап розповів про односельця Пилипа Романенка, батька багатодітної родини, який ударно працював у артілі «Жовтневий Промінь». Присутні на заході онуки Пилипа Романенка поділились спогадами, відзначили, що один з багаточисельних внуків Володимир Артеменко – режисер, автор фільму «Солдатські вдови» (визнаний ЮНЕСКО одним із 100 кращих фільмів ХХ століття). 


Другою частиною дійства стала святкова проповідь священника отця Валерія, освячення меду та маковійних букетів-оберегів. 

А на завершення всіх присутніх пригостили традиційною стравою – шуликами з маком, смачнючою юшкою, приготовленими волонтерами-односельцями та кавунами. Свято відбулось за фінансової підтримки Чорнобаївського територіального центру соціального обслуговування.