середу, 12 жовтня 2016 р.

Подорожуємо козацькими шляхами


10 жовтня 2016 року в читальній залі Чорнобаївської ЦРБ до Дня козацтва та Дня захисника України проведено історичний літопис «Рідна земля моя, ти козацькою славою вкрита», на якому були присутні учні старших класів ЗОШ №1 та №2 з класними керівниками.



Головний бібліотекар А.Б.Кулик та бібліограф В.Г.Квітка підготували розповідь про Запорізьку славну Січ, козацтво, про легендарне минуле нашого народу.
Україна! Країна смутку і печалі, краси і радості; різних звичаїв і обрядів, гучної української пісні, швидкого танцю, звичної красивої природи, а головне — добрих, щирих, гостинних людей.
Все частіше ми звертаємося до наших витоків: історії нашої країни, козацької вольниці, рідної мови. Звертаємося до минулого, щоб зрозуміти сучасне. Корені нашої духовності — у минулому, коли була «ненька-мати — Запорозька славна Січ». Вона — праматір української державності і реальна військово-політична сила України, яка упродовж століть протидіяла спробам турецьких султанів, кримських ханів та польської шляхти поставити український народ на коліна.
Січ. Козаччина. Легендарне минуле нашого народу. Це про неї Гоголь писав: «Так ось вона, Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви. Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну». Споконвіку Україна пишалася своїми козаками, які її любили, як неньку, величали і захищали в усі часи, коли загрожувала небезпека.
Проведення заходу поєднувалося із слайдо-переглядом та представленою в читальному залі викладкою літератури «Подорожуємо козацькими шляхами».